Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

bir demet gül:cemaat namazı

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    bir demet gül:cemaat namazı

    63- Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: Kul namazını cemaat ile kılar ve sonra da Al¬lah'tan hacetini dilerse Allah hacetini gidermemek-ten haya eder.
    (Biharu'l-Envar, c.88, s.4)
    64- Hz. Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: İnsanın cemaat ile kıldığı bir namazı, kırk yıl
    evinde kıldığı namazdan daha hayırlıdır.
    (Müsredrek'iil-Vesaü, c.6, s.446)
    65- Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurmuştur: Cemaat namazına gelince... Şüphesiz ki ümme¬timin yeryüzündeki safları meleklerin gökyüzün¬deki safları gibidir. Bir rekât cemaat namazı, her rekâtı Allah nezdinde kırk yıl ibadetten daha se¬vimli olan yirmi dört rekâta denktir. Allah kıyamet günü ilk ve son insanların hepsini hesap için top¬ladığında Allah azze ve celle cemaat namazı için yürüyen her müminin kalbinden kıyamet gününün dehşet ve ıstırabını hafifletir. Sonra da ona cennete girmesini emreder.
    (Biharu'l-Envar, c.88, s.6)
    66- Gözleri görmeyen bir şahıs Resulullah'ın (s.a.a) yanma gelerek şöyle dedi: "Ya Resulullah! Gözlerim görmüyor, ezan sesini duyunca elimden tutup beni cemaate getirecek ve seninle namaz kılmamı sağlayacak kimsem yok. Ne yapmalıyım?

    Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.a) şöyle bu¬yurdu:
    Evinden camiye bir ip uzat ve o ipin yardımıyla cemaate katıl.
    (et-Tehzib, c.3, s.266)
    67- İmam Muhammed Bakır (a.s) şöyle buyur¬muştur:
    Cemaat namazını; rağbeti olmadığından veya hiçbir özrü olmaksızın Müslümanların cemaatin¬den ayrı kalarak terk eden kimsenin namazı yok¬tur. (Yani namazı kabul olmaz.)
    (Biharu'l-Envar, c.88, s. 11)
    68- İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: Cemaat namazının yalnız kılman namazdan üs¬tünlüğü her rekâta karşılık (sevabının) iki bin rekât oluşudur.
    (Biharu'l-Envar, c.4, s.88; Vesaiiü'ş-Şia, c.8, s.290)
    69- İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: Şüphesiz ki (İslâm'da) cemaat namazı; ihlas,
    tevhit, İslâm ve Allah'a ibadet, tertemiz, aşikar ve görünür olsun diye karar kılınmıştır. Zira bunun açığa çıkarılmasında yeryüzünün doğu ve batısın¬daki insanlar üzerinde Allah'ın bir hücceti vardır. (Zira İslâm'ın gerçekleri ortaya çıkar ve Allah'a tevhit üzere ibadet şirk ve küfür nur karşısındaki karanlıklar gibi dağılır ve ayakta tutunamaz.)
    İki yüzlü ve dini hükümleri hafife alan kimseler de Müslüman olduklarını izhar ettikleri için ister istemez cemaate katılacak, ister istemez iddiaları üzere hareket edeceklerdir.

    Ayrıca insanların birbiri hakkındaki şahadetleri doğru ve mümkün olacaktır. (Zira Müslümanlık veya diğer hususlarda şahadette bulunmak tanıma¬ya bağlıdır. İnsanları tanımanın en iyi yolu ise ce¬maat namazıdır.)
    Ayrıca cemaat namazları iyilik ve takva üzere yardımlaşmaya sebep olacak ve Allah azze ve cel-le'ye karşı yapılan bir çok günahları engelleyecek¬tir.
    (Biharu'l-Envar, c.88, s. 12)


    "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

    #2
    Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

    Allah razi olsun kardesim


    Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

    Yorum


      #3
      Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

      benim sorum cemaat namazının kılınışı ile ilgili
      cemaate geç kalınca namaz nasıl kılınır nasıl cemaate uyulur
      evde eşime namaz kıldırabilir miim
      şiada cemaat namazını kıldıran hocaya ne ad veriliyor
      rukudan kalkarken semiallahülimen hamide denmiyor cemaatle kılınan namazla ferdi namaz açısından rukudan kalkıştan secdeye gidene kadar nasıl davranılıp neler okunuyor
      cemaat olmak içn en az sayı ne
      cemaat hocasında aranan şartlar nelr
      sorularım şimdilik bunlar bunları bilmiyorum açıklarsanız sevinirim

      Yorum


        #4
        Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

        1420- İkinci rekâtta cemaat namazına katılan kimse, Fatiha ve süreyi okumasına gerek yoktur, fakat kunut ve teşehhüdü imamla okuyabilir. Teşehhüdü okurken el parmaklarını ve ayaklarının ön kısmını yere koyması ve dizlerini kaldırması ihtiyattır. Teşehhütten sonra imamla kalkıp Fâtiha ile sureyi okuması gerekir. Eğer sureyi okumak için vakit yoksa, Fâtiha'yı bitirir, rükûda kendini imama yetiştirir. Fatihayı okuyacak kadar da vakti yoksa fatihayı yarıda keserek imamla rükûya gidebilir. Fakat bu durumda ihtiyat gereği namazını müfrede olarak (=cemaatten ayrı) tamamlaması müstehaptır.

        1421- Dört rekâtlı bir namazın ikinci rekâtında iken imama uyan kimse, namazının ikinci rekâtında -ki imamın üçüncü rekâtı olur- iki secdeden sonra oturup teşehhüdün farz olan kısmını okumalı ve kalkıp üç defa tesbihatı okumaya vakti yoksa bir defa okumalı ve kendini rükûda imama ulaştırmalıdır.

        1422- İmam üçüncü veya dördüncü rekâtta olur ve imama uymak isteyen kimse, imama uyduğunda Fâtiha'yı okuyup rükûda imama yetişemeyeceğini bilirse, farz ihtiyat gereği beklemeli ve imam rükûya gidince, ona uymalıdır.

        1423- Üçüncü veya dördüncü rekâtta imama uyan kim-senin Fâtiha ve sureyi okuması gerekir. Sure için vakit yoksa, Fâtiha'yı bitirmeli ve kendini rükû veya secdede imama yetiştirmelidir. Eğer Fatiha süresinin tamamını okuyacak kadar vakit yoksa, Fatihayı yarıda keserek imamla rükûya gidebilir. Fakat bu durumda ihtiyat gereği, münferid niyeti ederek namazı tamamlaması müstehaptır.

        1424- Sureyi veya kunutu okuduğu takdirde rükûda imama yetişemeyeceğini bilen bir kimse, bilerek süre veya kunutu okur ve rükûda imama yetişemezse cemaat namazı batıldır. Münferid olarak namazını yerine getirmelidir.

        1425- Sureyi okumaya başladığı veya başlamışsa bitirdiği takdirde rükûda imama yetişebileceğine kanaat getiren kimsenin, fazla zaman almayacaksa süreyi başlaması, başlamışsa da tamamlaması daha iyidir. İmama uyduğu söylenmeyecek kadar uzun sürerse süreye başlamamalı, başlamışsa da sonuna kadar okumamalıdır. Aksi halde cemaat namazı batıl olur, ama namazı sahihtir. 1404. meselede açıklandığı gibi münferid olarak vazifesini yerine getirmelidir.

        1426- Sureyi okuduğu takdirde rükûda imama yetişeceğinden ve imama uymasının bozulmayacağından emin olan kimse, sureyi okuyup rükûya yetişemezse, namazı sahihtir.

        1427- İmam ayakta iken cemaat namazına katılmak isteyen, imamın hangi rekâtta olduğunu bilmezse, imama uyabilir. Ancak farz ihtiyat gereği kurbet (=Allah'a yaklaşma) kastıyla Fâtiha ve sureyi okumalıdır.

        1428- İmamın birinci veya ikinci rekâtta olduğunu sanarak Fâtiha ve sureyi okumaz ve rükûdan sonra üçüncü veya dördüncü rekât olduğunu anlarsa, namazı sahihtir. Fakat bunu rükûdan önce anlarsa, Fâtiha ve sureyi okumalıdır. Eğer vakit yoksa, 1423. meselede açıklandığı şekilde amel etmelidir.

        1429- İmamın üçüncü veya dördüncü rekâtı kıldığı sanılarak Fâtiha ve sure okunur; ancak rükûdan önce veya sonra birinci veya ikinci rekâtta olduğu anlaşılırsa, kılınan namaz sahihtir. Fatiha veya süreyi okurken anlarsa onları bitirmesi gerekmez.

        1430- Müstehap bir namaz kılarken, cemaatle namaza başlanırsa, namazı bitirip cemaate yetişeceğine güvenmiyorsa, hatta birinci rekâta ulaşmak için dahi olsa, müstehap namazı bırakıp cemaat namazına katılması müstehaptır.

        1431- Üç veya dört rekâtlı bir namazı kılarken cemaatle namaza başlanırsa, üçüncü rekâtın rükûsuna gitmemiş olur ve namazı bitirip cemaate yetişebileceğine güvenmiyorsa, kıldığı namazı müstehap namaz niyetiyle iki rekât olarak tamamlayıp kendini cemaate yetiştirmesi müs-tehaptır.

        1432- İmam namazı bitirdiği hâlde imama uyan teşehhüt veya birinci selâmda ise, cemaat namazından ayrılmayı niyet etmesi gerekmez.

        1433- İmamdan bir rekât geride kalan kimse, imam son rekâtın teşehhüdünü okurken, parmaklarını ve ayaklarının ön kısmını yere koyup, dizlerini kaldırarak imamın selâmı vermesini bekleyip sonra kalkması daha iyidir. orada münferid niyeti etmesinin de sakıncası yoktur.

        --------------------------------------------------------------------------------

        55 [Cemaatle kılınan namazda kendisine uyulan zata "imam" denir.
        "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

        Yorum


          #5
          Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

          1434- Cemaat imamı bulûğ çağına ermiş, akıllı, 12 imama inanan Şia-ı İsna Aşeriye (İmamiyye Şiası), âdil, helâlzâde olmalı ve namazı sahih bir şekilde bilmelidir. Muktedi erkek ise, uyulan cemaat imamı da erkek olmalıdır. On yaşındaki bir çocuğa uymak mümkün olmakla birlikte sakıncasız da değildir. Adalet, farzları yerine getirip haramlardan kaçınmaktır. Alameti ise aksine bir şey bilinmedikçe zahirde görünen güzelliktir.

          1435- Adil bildiği bir imamın, hâlâ adil olup olmadığından şüphe eden bir kimse, ona uyabilir.

          1436- Ayakta namaz kılan bir kimse, oturarak veya yatarak namaz kılana uyamaz. Yine oturarak namaz kılan kimse, yatarak namaz kılana uyamaz.

          1437- Oturarak namaz kılan, kendisi gibi oturarak namaz kılan kimseye uyabilir. Yine yatarak namaz kılan birinin, cemaat namazına bağlanması mutlak surette sakıncalıdır. İster imam ayakta namaz kılsın, ister oturarak veya yatarak, hüküm aynıdır.

          1438- Herhangi bir özürden dolayı necis elbiseyle, teyemmümle veya cebire abdestiyle namaz kılan imama uyulabilir.

          1439- Bir hastalık yüzünden idrar ve gaitasının çıkmasını önleyemeyen imama uyulabilir. Aynı şekilde istihaze olmayan kadın istihaze olan kadına uyabilir.

          1440- Cüzam veya baras gibi bir hastalığı olan kimsenin cemaat imamı olmaması daha iyidir. Farz ihtiyat gereği şer’i had uygulanan (ceza verilen) ve tövbe eden kimseye de cemaat imamı olarak uyulmamalıdır.


          "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

          Yorum


            #6
            Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

            1461- Namazda imama uyan sadece bir erkek ise, imamın sağında durması müstehaptır. Eğer bir kadınsa, secde edeceği yer, en azından imamın secde halinde dizlerinin hizasına gelecek şekilde imamın sağında durması müstehaptır. Eğer bir erkek ve bir kadın veya bir erkek ve bir kaç kadın olursa, erkeğin imamın sağında, kadınlar da arkasında durmaları müstehaptır. Bir kaç erkek ve bir veya birkaç kadın olduklarında, erkeklerin imamın, kadınların da erkeklerin arkasında durması müstehaptır.

            not:değerli kardeşim bu hükümler ayetullah uzman sistaninin fetfasıdır hangi müçtehidi taklit ediyorsanız onun hükümlerini uygulamanız açısından belirtmek ihtiyacı duydum
            "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

            Yorum


              #7
              Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

              selamunaleykum kardeşim:cemaat namazı hoca dahil 2 kişiyle enaz kılınır eşinize evde kıldırabilirsiniz ama kıraatınız düzgün olmalı yani hatasız okumalısınız
              birde cemaat namazına yetişemezseniz sözün kısası hoca kaçıncı rekatta olursa olsun devam edersiniz daha sonra kılmadığınız rekatı cemaat namazı bitince kendiniz kılarsınız,şayet son secdede yetişirseniz oturup devam etmek sevaptır müstehaptır ama imam namazı bitirince kalkıp kendiniz kılmalısınız
              değerli kardeşim benim bildiğim rukudan kalkınca cemaat namaazındada semiallahulimenhamideh denir
              yani siz denmediğiylemi karşılaştınız acaba
              inşaallah sorularınıa cevap verebilmişimdir
              rabbim peygamber efenndimiz s.a.a.nın ümmetine birlik versin safsaf cemaat namazlarına bir beden olarak katılmayı nasip etsin inşaallah
              "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

              Yorum


                #8
                Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

                ben çok camide namaz kıldım sanırım bazı yerlerde rukudan kalkınca deniyor bazılarında denmiyor o yüzden kafam karıştı...
                Allah razı olsn kardeşi bilmediklerim varmış ama genelde sünnilkle aynı...

                Yorum


                  #9
                  Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

                  allah sizdende razı olsun kardeşim
                  "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

                    bu arada abime şiayı anlattım anlatabildiğim bilgilerin tamamını kabul etti ve uygulamaya koydu Elhamdülillah ancak açıklayamadığım konularda sünniliğine açıklayacağım zamana kadar devam edeceğini ima etti.
                    açıklamasını bilmediğim bir konu
                    tekbir alırken neden eller boyun hizasına kaldırılıyor. bunun felsefi anlamı nedir hikmeti nedir?
                    neden 1. ve 3. rekatlarda secdeden ayağa kalkarak oturulup öyle kalkılıyor?...
                    şimdilik ikisi aklımda kaldı.

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

                      allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun kardeşim bu ne güzel bir haberdir böyle rabbim hidayet yolunda abinize yardım eylesin inşaallah
                      namazda tekbir alırken ellerimizi kaldırmamızın sebebi kevser suresindede böyle buyrulmuş olmasısdır:...şu halde tekbir alırken namazda ellerini boğazına kadar kaldır
                      1. ve 3. rekatlarda biraz oturmamızın sebebi arada biraz durmak yani hiç durmadan oturup kalkılan bir eylem olmaması için birde otururken secdeden kalktıktan sonra allahuekber deriz ya işte bunu derken hareket halinde olmamaktır maksat tabi o arada lillahen eguyyum ve gum da deriz (tabiki değerli kardeşim bunu ben kendi bilgilerime dayanarak söyledim inşaallah yeterli olmuştur şayet yeterli olmazsa daha detaylıda öğrenir aktarırım)
                      allahu hadi yardım cınız olsun inşaallah
                      "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: bir demet gül:cemaat namazı

                        amin... cümlemizden Allah razı olsun...

                        Yorum

                        YUKARI ÇIK
                        Çalışıyor...
                        X