Sahih buhari
Fasıl: KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT
Konu: Namazların rekât sayısı;Yatsı namazı vakti
Başlık: CEM'-İ SALÂTEYN HAKKINDA İBN-İ ABBÂS HADÎSİ
Ravi (r.a.): Abdullâh b. Abbâs
Hadis: Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem öğlen ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı (birlikte) yedi (rek'at) ve sekiz (rek'at) olarak kıldırdı.
Kayıt No.: 325
Ebu Emâme diyor ki; 'Biz Ömer b. Abdülaziz ile birlikte öğle namazını kıldık; ardından Enes b. Mâlik'in evine gittik ve onun namaz kıldığını gördük. Ben ona 'Ey amca, bu ne namazıdır?' diye sordum. Enes, 'Bu ikindi namazıdır; bu Resulullah'la birlikte kıldığımız onun namazıdır' cevabını verdi."
(Sahih-i Buhârî'nin ikindi namazının vakti bölümünde 516 ve 988 nolu hadisleri, Nesâî'nin 505 ve 506, Müsned-i Ahmed b. Hanbel'in 12762 nolu hadisleri)
İbn-i Abbâs'tan şöyle nakletmektedir: "ALLAH Resulu (s.a.a), Medine'de mukim olup, seferi olmadığı halde yedi rek'atı (akşam ve yatsıyı) ve sekiz rek'atı (öğle ve ikindiyi) birlikte kıldı.
"İmâm Ahmed b. Hanbel El-Müsned 1828 nolu hadis
"Hz. Resulullah (s.a.a), bir korku ve sefer durumu söz konusu olmaksızın öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kıldı." İmâm Mâlik -el-"Muvatta" 300 nolu hadis
]İbn-i Abbâs'tan şöyle nakletmektedir: "Hz. Resulullah (s.a.a), Medine'de bir yağmur veya korku söz konusu olmaksızın, öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kılardı." Ravi diyor, ben İbn-i Abbâs'a "Neden böyle yapardı?" dedim. İbn-i Abbâs: "Ümmetine zorluk çıkarmasın diye" cevabını verdi.
Sahih-i Buhârî hadis: 510, Sahih-i Müslim : 1146 ,1147 ve 1153, Sahih-i Tirmizî hadis:172, Sahih-i Nesâî hadis: 2426
"Abdullah b. Şakik diyor ki: 'Bir gün İbn-i Abbâs, ikindi namazından sonra bize vaaz etmeğe başladı; bu arada sözü uzattı; öyle ki güneş battı, gökyüzü karardı ve semâda yıldızlar belirmeğe başladı. Bunun üzerine insanlar -bir nakle göre de Benî Temim kabilesinden bir kişi- ona, "Namaz, namaz" diye bağırmağa başladı. Bunu gören İbn-i Abbâs sinirlenerek ona şöyle dedi: "Bana Sünneti mi öğreteceksin -bir nakle göre de- Bana namazı mı öğreteceksin? Ben Resulullah'ın öğleyle ikindiyi ve akşamla yatsıyı birlikte kıldığını gördüm." Bir nakilde de "Biz Resulullah'ın döneminde, iki namazı birleştirerek kılardık"
Sahih-i Müslim'in 1154 ve Müsned-i Ahmed'in 2156 numaralı hadisleri
Yorum