Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Meveddet ayeti | آية المودة

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Meveddet ayeti | آية المودة

BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

bundan sonra... Kuran-ı Şerif ve mütevatir hadislerle Ehli Beyt a.s’ın velayetini belgeli bir şekilde, şüpheye yer bırakmayacak şekilde aktarmaya devam ediyoruz. bu çalışmamızda Meveddet ayeti dediğimiz Şura suresinin 23-cü ayeti hakkında konuşacağız. Allah c.c bu ayette buyuruyor ki:
    • [li]قُلْ لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَىٰ
      de ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma sevgidir.

Şura suresi 23-cü ayet
      [/li]

bu mübarek ayette "yakınlarım" ifadesi ile kast edilen Ehli Beyt imamları a.s’dır. bu konuda hem Şii kaynaklarda ve hemde sünni kaynaklarda hadisler mevcuttur. bu hadisler nerede ise müstefiz seviyesine ulaşmıştır. Şii kaynaklı hadisler Ehli Beyt imamları a.s ve sahabe r.a ‘dan, Sünni kaynaklı hadisler ise sahabe r.a ve tabiinden rivayet edilmiştir. inşaAllah şimdi bu hadislerden bir kaç tanesine yer vereceğiz.

1. Şii kaynaklı hadisler: ayetin tefsiri hakkında Şii tefsir ve hadis kitaplarında değişik kanallardan bir çok hadis rivayet edilmiştir. bu hadisleri Hz. Rıza, Hz. Hadi ve Hz. Askeri’nin ashabından olan Himyeri (vefatı hicri 300), Hz. Cevad ve Hz. Taki a.s’ın ashabından olan Berki (vefatı hicri 274), Ali b. İbrahim el-Kummi, Fırat b. İbrahim el-Kufi, Kuleyni ve Müfid gibi şia muhaddis ve müfessirler rivayet etmiştirler. şimdi bu hadislerden bir kaçını aktaracağız.

Hz. Cevad ve Hz. Taki a.s’ın ashabından olan Berki r.a "Mehasin" kitabında diyor ki:

• [li]عنه، عن ابن محبوب، عن أبي جعفر الأحول، عن سلام بن المستنير، قال: سألت أبا جعفر عليه السلام عن قول الله عز وجل ” قل لا أسألكم عليه أجرا الا المودة في القربى ” فقال: هي والله فريضة من الله على العباد لمحمد صلى الله عليه وآله في أهل بيته
      ibni Mahbub bana Ebu Cafer el-Ahvel’den, o da Salim b. Müntesir’den şöyle dedi: Ebu Cafer (imam Bakır a.s)’dan Allah azze ve celle’nin "De ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma sevgidir" (Şura 24) kavli hakkında sordum, dedi ki: "Vallahi bu Allah’ın Muhammed ve Ehli Beyti hakkında kullarına farz kıldığıdır"

Berki r.a, "Mehasin", 1/144, hadis 47
      [/li]

Berki r.a’ın aktardığı bu hadisin senedi muttasıl ve ravileri sika (güvenilir)'dir. görüldüğü gibi bu hadiste imam a.s ayette kastedilenin Efendimiz s.a.a ve Ehli Beyt’inin sevgisi olduğunu söylemektedir. bu ayetin tefsiri hakkında bir başka hadisi Sikatul İslam (İslam’ın güvenci) Şeyh Kuleyni’nin hocası Ali b. İbrahim el-Kummi kendi tefsir kitabında şöyle rivayet etmiştir:
    • [li]حدثني أبي عن ابن أبي نجران عن عاصم بن حميد عن محمد بن مسلم قال: سمعت أبا جعفر عليه السلام يقول في قول الله ” قل لا أسألكم عليه أجرا إلا المودة في القربى يعني في أهل بيته
      babam bana ibni Ebi Necran’dan, o Asım b. Humeyd’den, o da Muhammed b. Müslim’den dedi ki: Ebu Cafer (imam Bakır a.s)'ın "de ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma sevgidir" (Şura 24) kavli hakkında şöyle dediğini duydum: "yani Ehli Beyt’im için"

Ali b. İbrahim el-Kummi r.a, "Tefsiri Kummi", 2/275-276
      [/li]

ilk hadisimiz gibi bu hadisin de senedinde yer alan ravilerin hepsi sika (güvenilir) ve isnadı muttasıldır.

[img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/12/meveddet-kuleyni.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/12/meveddet-kuleyni1.jpg[/img]

resimde gördüğünüz Şii ve Sünnilerin güvenilirliği hususunda ittifak ettikleri Sikatul İslam (İslam’ın güvenci) Şeyh Kuleyni r.a’ın "el-Kafi" kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
    • [li]محمد بن يحيى، عن أحمد بن محمد بن عيسى، عن علي بن الحكم، عن إسماعيل ابن عبدالخالق قال: سمعت أبا عبدالله (ع) يقول لابي جعفر الاحول وأنا أسمع: أتيت البصرة؟ فقال: نعم، قال: كيف رأيت مسارعة الناس إلى هذا الامر ودخولهم فيه؟ قال: والله إنهم لقليل ولقد فعلوا وإن ذلك لقليل، فقال: عليك بالاحداث فإنهم أسرع إلى كل خير، ثم قال: ما يقول أهل البصرة في هذه الآية: ” قل لا أسألكم عليه أجرا إلا المودة في القربى (2) “؟ قلت: جعلت فداك إنهم يقولون: إنها لاقارب رسول الله (صلى الله عليه وآله)، فقال: كذبوا إنما نزلت فينا خاصة في أهل البيت في علي وفاطمة والحسن والحسين أصحاب الكساء
      Muhammed b. Yahya bana Ahmed b. Muhammed b. İsa’dan, o Ali b. Hakem’den, o İsmail b. Abdulhalik’ten şöyle rivayet etti: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)’ın Ebu Cafer el-Ahvel’e şöyle dediğini duydum: "Basra’ya gittin mi?" Ahvel dedi ki: "evet"... imam a.s dedi ki: "Basra halkı "De ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma sevgidir" (Şura 24) ayeti hakkında ne diyorlar?" Ahvel dedi ki: "sana feda olayım, onlar (ayette kastedilenlerin) Rasulullah s.a.a’in akrabaları olduğunu söylüyorlar" imam a.s dedi ki: "yalan söylüyorlar, ayet ancak biz Ehli Beyt’e, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin’e, Kisa ashabına has olarak nazil olmuştur"

Kuleyni r.a, "el-Kafi", 8/93, hadis 66
      [/li]

bu hadisin de senedi yukarıda aktardığımız 2 hadis gibi muttasıl ve tüm raviler sika (güvenilir)'dir. Şeyhul İslam Allame II Meclisi r.a "el-Kafi" şerhinde bu hadis için diyor ki:

2. sünni kaynaklı hadisler: ayetin tefsiri hakkında sünni ulemadan ibni Ebi Hatem, Taberani, Hakim, Taberi ve Ahmed gibi muhaddisler ibni Abbas, imam Hasan ve imam Seccad a.s’dan değişik senedlerle hadisler rivayet etmiştirler. şimdi onlardan imam Hasan a.s hadisini sizlere sunuyoruz:

[img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/12/vasiyet-heysemi.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/12/vasiyet-heysemi1.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/12/vasiyet-heysemi2.jpg[/img]

resimde gördüğünüz ehli sünnet muhaddisi Heysemi’nin "Mecmeuz Zevaid" adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
    • [li]عن أبي الطفيل قال: خطبنا الحسن بن علي بن أبي طالب فحمد الله وأثنى عليه وذكر أمير المؤمنين عليا رضي الله عنه خاتم الأوصياء ووصي الأنبياء وأمين الصديقين والشهداء ثم قال
      وأنا من أهل البيت الذين افترض الله عز و جل مودتهم وولايتهم فقال فيما أنزل الله على محمد صلى الله عليه و سلم: قل لا أسألكم عليه أجرا إلا المودة في القربى
      Ebu Tufeyl dedi ki: Hasan b. Ali insanlara hutbe irad etti, Allaha hamd ve sena ettikten sonra Emirelmüminin Ali r.a’ı andı ve "nebilerin vasisi, sıddıkların ve şehitlerin emini şehid oldu" dedi. sonra dedi ki: «ben Allah azze ve celle’nin sevgisini farz kılmak için Muhammed s.a.a’e indirdiği şu ayette bildirilen Ehli Beyt’tenim "de ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma sevgidir" (Şura, 24)»
      [/li]

hadisten sonra Heysemi diyor ki:
    • [li]ورواه احمد باختصار كثير واسناد احمد وبعض طرق البزار والطبراني في الكبير حسان‏
      (bu hadisi) Ahmed ihtisarla rivayet etmiştir. Ahmed’in senedi, Bezzar’ın bazı tarikleri ve Taberani’nin “(Mucem) el-Kebir”deki tariki hasendir.

Heysemi, "Mecmeuz Zevaid", 9/142-143, hadis 14799
      [/li]

velhamdulillahi Rabbil alemin.
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X