BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra... İslam ve müslümanların düşmanı olan nasibiler her geçen gün müslümanlar aleyhinde yeni yeni şüpheler ortaya atmaktadırlar. bu şüphelerden birisi Ebu Ali Efendi en-nasibi adlı yalancı ve hayasızın keşfedip ortaya attığı ve bir papağan misali Efendi en-nasibi’nin yazılarını kopyalayan Araz Hesenzade’nin kendi bloguna yerleştirdiği "imam Bakır şiiler için ahmak demiştir" şüphesidir. bu şüpheye Şeyh Ali al-i Muhsin kendi sitesinde 24/08/2007 tarihinde hem hadisin senedi ve hemde metni açısından cevap vermiştir. Şeyh Ali al-i Muhsin h.a’ın cevabı şu linkte yer alıyor: http://www.almohsin.org/?act=artc&id=21
biz inşaAllah burada önce nasibilerin delil diye sundukları hadisin aslını ve çevirisini aktaracak, daha sonra ise hadisi sened açısından inceleyeceğiz.
nasibilerin delil diye getirdikleri bu hadisi Şeyh Keşşi r.a "Rical" kitabında şöyle rivayet etmektedir:
- [li]حدثني حمدويه، قال حدثني أيوب بن نوح، قال حدثنا صفوان بن يحيى، عن عاصم بن حميد، عن سلام بن سعيد الجمحي، قال حدثنا أسلم مولى محمد بن الحنفية، قال : كنت مع أبي جعفر (عليه السلام) جالسا مسندا ظهري إلى زمزم، فمر علينا محمد بن عبد الله بن الحسن و هو يطوف بالبيت، فقال أبو جعفر يا أسلم أتعرف هذا الشاب قلت نعم هذا محمد بن عبد الله بن الحسن، قال أما إنه سيظهر و يقتل في حال مضيعة، ثم قال يا أسلم لا تحدث بهذا الحديث أحدا فإنه عندك أمانة قال فحدثت به معروف بن خربوذ و أخذت عليه مثل ما أخذ علي، قال و كنا عند أبي جعفر (عليه السلام) غدوة و عشية أربعة من أهل مكة فسأله معروف عن هذا الحديث، فقال أخبرني عن هذا الحديث الذي حدثنيه فإني أحب أن أسمعه منك، قال فالتفت إلى أسلم، فقال له أسلم جعلت فداك إني أخذت عليه مثل الذي أخذته علي، قال، فقال أبو جعفر (عليه السلام) لو كان الناس كلهم لنا شيعة لكان ثلاثة أرباعهم لنا شكاكا و الربع الآخر أحمق
bana Hamdaveyh anlattı, dedi ki: bana Eyyub b. Nuh anlattı, dedi ki: Safvan b. Yahya bana Asım b. Humeyd’den, o da Salim b. Said el-Cemahi’den anlattı, dedi ki: Muhammed b. Hanefiyye’nin mevalisi Eslem bana anlattı, dedi ki: ben Ebu Cafer (imam Bakır a.s) ile birlikte oturmuştum, birden Muhammed b. Abdullah b. Hasan bize doğru çıkageldi. imam a.s dedi ki: "ey Eslem! Şu genci tanıyormusun?" dedim ki: "evet, bu Muhammed b. Abdullah b. Hasan’dır." imam a.s dedi ki: "ondan bir şey (kıyam) zuhur edecek ve kötü bir şekilde öldürülecektir" sonra imam a.s dedi ki: "ey Eslem, bunu kimseye anlatma bu sana emanettir" fakat ben bunu Maruz b. Harrebuz’a anlattım ve imam’ın benden aldığı söz gibi ondan kimseye anlatmaması için söz aldım. Daha sonra biz Mekke ehlinden 4 kişi imam a.s’ın yanında olduğumuz zaman Maruf bu hadisi imam a.s’a sordu ve "bu konuda bana bilgi ver, ben senden duymayı daha çok severim" imam a.s bana bakınca dedim ki: "sana feda olayım, senin benden söz aldığın gibi bende ondan söz aldım" imam a.s dedi ki: "eğer tüm insanlar bizim şiamız olsa onların 4/3 şekk (şüphe) içerisinde, geri kalanları ise ahmak olurlar"
Keşşi r.a, "Rical", 3/204-205, hadis 359[/li]
şüphenin cevabı: bu hadisin senedi zayıftır, zira hadisin senedinde kırmızı ile işaretlediğim 2 ravi, Salim b. Said el-Cemahi ve Eslem yer almaktadır ki, bunların her ikisi meçhuldür. Şeyh Mamekani r.a Salim b. Said hakkında diyor ki:
- [li]سلام بن سعيد الجمحي قد وقع في طريق الكشي في الخبر المتقدم في ترجمة أسلم القواس المكي، روى عنه فيه عاصم بن حميد، وروى هو عن أسلم مولى محمد بن الحنفية، وهو مهمل في كتب الرجال، لم أقف فيه بمدح ولا قدح
Salim b. Said el-Cemahi: Keşşi’nin Eslem el-Kureşi el-Mekki’nin biografisini verirken aktardığı (hadisin) tariklerinden birinde yer almaktadır. ondan Asım b. Humeyd rivayet eder, kendisi ise Muhammed b. Hanefiyye’nin mevalisi Eslem’den rivayet etmektedir. ve Rical kitaplarında onun durumu bilinmemektedir, medh veya kadhi hakkında hiç bir şey varid olmamıştır.
Mamekani, "Tenkihul Makal", 2/43[/li]
yine Şeyh Cevheri Salim b. Said hakkında diyor ki:
- [li]سلام بن سعيد: الجمحي روى عن اسلم مولى محمد بن الحنفية، وروى عنه عاصم بن عبد الحميد. ذكره الكشي – مجهول
Salim b. Said el-Cemahi: Muhammed b. Hanefiyye’nin mevalisi Eslem’den rivayet etmiştir, kendisinden ise Asım b. Humeyd rivayet etmiştir, meçhuldür.
Cevheri, "Müfid min mucem ricalil hadis", sayfa 257, 5279-cu ravi[/li]
diğer ravi Eslem’e gelince, o da meçhul bir ravidir, şia rical kaynaklarında onn hakkında bilgi mevcut değildir. Şeyh Cevheri onun hakkında diyor ki:
- [li]أسلم المكي مولى محمد بن الحنفية: مجهول
Eslem el-Mekki, Muhammed b. Hanefiyye’nin mevalisi: meçhuldür.
Cevheri, "Müfid min mucem ricalil hadis", sayfa 61, 1262-ci ravi[/li]
dolayısı ile hadis zayıftır ve delil olarak sunulamaz. velahmdulillahi Rabbil alemin.