Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

"Bana verdiğiniz ahde sadık olun ki, ben de size verdiğim ahdi yerine getireyim”

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

"Bana verdiğiniz ahde sadık olun ki, ben de size verdiğim ahdi yerine getireyim”

BİSMİHİ TEALA
    HAMD ALEMLERİN RABB’İ ALLAH’A SALAT VE SELAMI HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHL-İ BEYT (A.S) OLSUN
    RABB’İMDEN ECİRLERİNİZİN YÜCE OLMASINI DUA EDERİM[/t]

Selamun Aleykum Aziz Canlar

Şeyh es-Saduk Meani el-əhbar adlı eserin şu hadisi aktarmaktadır:

حدثنا أبي - رضي الله عنه - قال: حدثنامحمد بن أبي القاسم، عنمحمد بن عليالقرشي، قال: حدثناأبو الربيعالزهراني، قال: حدثنا حريز، عن ليث بن أبي سليم، عن مجاهد، عنابن عباس، قال: قالرسول الله صلى الله عليه وآله: لما أنزل الله تبارك و تعالى: " وأوفوا بعهدي أوف بعهدكم "والله لقد خرج آدم من الدنيا وقد عاهد [قومه] على الوفاء لولده شيث، فما وفي له، ولقد خرج نوح من الدنيا وعاهد قومه على الوفاء لوصيه سام، فما وفت أمته، ولقد خرج إبراهيم من الدنيا وعاهد قومه على الوفاء لوصيه إسماعيل، فما وفت أمته، ولقد خرج موسى من الدنيا وعاهد قومه على الوفاء لوصيهيوشع بن نونفما وفت أمته، ولقد رفع عيسى ابن مريم إلى السماء وقد عاهد قومه على الوفاء لوصيه شمعون بن حمون الصفا فما وفت أمته، وإني مفارقكم عن قريب وخارج من بين أظهركم وقد عهدت إلى أمتي فيعلي بن أبي طالبوإنها لراكبة سنن من قبلها من الأمم في مخالفة وصيي وعصيانه، ألا وإني مجدد عليكم عهدي في علي، فمن نكث فإنما ينكث على نفسه ومن أوفى بما عاهد الله فسيؤتيه أجرا عظيما.أيها الناس إن عليا إمامكم من بعدي، وخليفتي عليكم، وهو وصيي، و وزيري، وأخي، وناصري، وزوج ابنتي، وأبو ولدي، وصاحب شفاعتي وحوضي ولوائي، من أنكره فقد أنكرني، ومن أنكرني فقد أنكر الله عز وجل، ومن أقر بإمامته فقد أقر بنبوتي، ومن أقر بنبوتي فقد أقر بوحدانية الله عز وجل.
    أيها الناس من عصى عليا فقد عصاني، ومن عصاني فقد عصى الله عز وجل،ومن أطاع عليا فقد أطاعني، ومن أطاعني فقد أطاع الله.أيها الناس من رد علي علي في قول أو فعل فقد رد علي، ومن علي فقد رد على الله فوق عرشه.أيها الناس من اختار منكم على علي إماما فقد اختار علي نبيا ومن اختار علي نبيا فقد اختار الله عز وجل ربا.أيها الناس إن عليا سيد الوصيين، وقائد الغر المحجلين، ومولى المؤمنين، وليه وليي، ووليي ولي الله، وعدوه عدوي، وعدوي عدو الله.أيها الناس أوفوا بعهد الله في علي يوف لكم في الجنةيوم القيامة.
    Bize atam (r.a) rivayet etdi və dedi: Muhəmməd bin Ebi el-Kasim bize Muhammed bin Eli el-Kereşi'den böyle dediğini rivayet etdi: bizə Ebi er-Rebah rivayət etdi ve dedi: Heriz bize Leys bin Ebi Suleym'den, o da Mücahid'den, o da İbn Abbas'dan şöyle rivayet etdi:Allah Resulü (s) buyurdu: Allah tebarek ve teala: “ Bana verdiğiniz ahdə sadik olun ki, ben de size verdiyim ahdi yerine getiriyim” (el-Bakara-40) ayetini nazil etdi.Allah'a and olsun! Adem dünya'dan göçende, evladı Şeys için kavminden ahid aldı, amma kavmi ahdine vefa etmedi. Nuh da dünyadan gidende öz vasisi Sam için kavminden ahid aldı, amma onlar ahdlerine vefa etmediler.İbrahim de dünyadan gidende, öz vasisi İsmail için kavmindən ahid aldı, amma onlar ahdlerine vefa etmediler.Musa da dünyadan gidende, öz vesisi Yuşə bin Nun için kavminden ahd aldı, amma onlar ahdlerine vefa etmediler.
    İsa bin Meryem de göklere çekilende (Kayıp olanda), öz vasisi Şemun bin Hemun es-Sefa için kavmindən ahd aldı, amma onlar da ahdlerine vefa etmediler.Ben de sizden ayrılıyorum və ümmetime Ali bin Ebi Talibi ahid ediyorum. Vasilere karşı muhalif olmak və isyan etmek evvel ki ümmetlerin ənənəvi sünnetidir.Bilin! Ben size Ali hakkında ahdimi tecdid ediyorum (tazeliyorum):“Kim ahdini bozsa, ancak öz aleyhine bozmuş olur. Kim de Allah'la bağladığı ahdine sadik kalsa, (Allah) ona büyük mükafat verer.” (el-Feth-10)Ey cemaat! Hakikaten Ali benden sonra sizin İmam'ınız ve üzerinizde halifemdir. O, benim vasim, vezirim, kardeşim, yardımcım, kızımın kocası, evladlarımın babası ve şefaatimin, havzumun, bayrağımın sahibidir.
    Kim onu inkar etse, beni inkar etmişdir. Kim beni inkar etse, Allah'ı inkar etmişdir. Kim onun İmamet'ini tasdik etse, benim nübüvvetimi tasdik etmişdir. Kim benim nübuvvetimi tasdik etse, Allah'ın vəhdaniyyetini tasdik etmişdir.Ey cemaat! Kim Ali'ye asi olsa, bana asi olmuşdur. Kim bana asi olsa, Allah'a asi olmuşdur. Kim Ali'ye itaət etse, bana itaat etmişdir. Kim bana itaat etse, Allah'a itaat etmişdir.Ey cemaat! Kim sözde ve amelde Ali'yi red etse, beni red etmişdir. Beni rede eden ise Yüce Allah'ı red etmişdir.Ey cemaat! Sizlerden kimse Ali'yə karşı (başkasını) İmam seçse, bana karşı da Peyğamber seçmişdir. Bana karşı Peyğəmber seçen, Allah'a karşı Rabb seçmişdir.Ey cemaat! Hakikatən Ali vasilerin seyyidi, yüzü nurluların rehberi, müminlerin mevlasıdır. Onun dostu benim dostumdur. Benim dostum Allah'ın dostudur. Onun düşmani benim düşmanımdır. Benim düşmanım Allah'ın düşmanidır.Ey cemaat! Ali hakkında Allah ile ahdinize vefa edin ki, size də Kıyamet günü cennetle vefa olunsun!

Şeyh es-Saduk, Meani el-ahbar, s.372-373; Dar el-Marife, Beyrut, 1399/1979; tahkik: Ali Ekber el-Ğifari

Online menba: 1, 2

[img height=368 width=301]http://s0.uploads.im/PxJXv.jpg[/img]

[img height=409 width=300]http://s0.uploads.im/dKuc9.jpg[/img]

[img height=418 width=306]http://s0.uploads.im/a1OpR.jpg[/img]

[img height=427 width=313]http://s0.uploads.im/Y16kt.jpg[/img]

Kitabı yüklemek için: ÜNVAN
    Tercüme eden: Zaur Məmmədov (Xaçmaz)

http://hadis.313news.net/hadith/a-31.html

Allah'ın hidayeti ile olun...
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X