BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra... değerli kardeşlerimiz, bilindiği üzere biz müslümanlar nezdinde imamlar a.s’dan birisi ile savaşan kimse Allah ve Rasulü s.a.a’e karşı isyan edip savaş açan kimse gibidir. elbette ki, bu konuda hakkındaki inancımız da diğer konularda olduğu gibi Kitap ve sünneti Nebevi s.a.a’e dayanmaktadır. bu çalışmamızda inşaAllah sünneti Nebevi s.a.a’den bu konudaki inancımıza dair delilimizi sunacağız ki, bu delil Nebi s.a.a’in imam Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin a.s’e hitaben buyurduğu "sizin savaştığınız ile savaşırım" hadisidir. inşaAllah çalışmamızda hadisi hem şii ve hemde süni kaynaklardan belgeli bir şekilde ve sahih senedler ile aktaracağız.
1. şia kaynaklarında: şia kaynaklarında bu konudaki açık nassı Şeyh Müfid r.a "Emali" kitabında sahih bir sened ile rivayet etmiştir.
[img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/01/harb-limen-harabahu-mufid.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/01/harb-limen-harabahu-mufid1.jpg[/img]
resimde gördüğünüz Fahruş Şia (Şia’nın gururu) Şeyh Müfid r.a’ın "Emali" adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
- [li]قال: حدثنا أبو جعفر محمد بن علي بن الحسين قال: حدثني أبي قال: حدثني محمد بن يحيى العطار قال: حدثنا أحمد بن محمد بن عيسى، عن علي بن الحكم، عن هشام بن سالم، عن سليمان بن خالد، عن أبي عبد الله جعفر بن محمد الصادق، عن آبائه عليهم السلام قال: قال رسول الله صلى الله عليه وآله لعلي عليه السلام:
يا علي أنا حرب لمن حاربك، وسلم لمن سالمك
bana Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. Hüseyin (Şeyh Saduk) anlattı, dedi ki: bana babam anlattı, dedi ki: bana Muhammed b. Yahya el-Attar anlattı, dedi ki: Ahmed b. Muhammed b. İsa bana Ali b. Hakem’den, o Hişam b. Salim’den, o Süleyman b. Halid’den, o Ebu Abdullah Cafer b. Muhammed es-Sadık’tan, o da atalarından a.s anlattı, dedi ki: Rasulullah s.a.a Ali a.s’a dedi ki: "ya Ali! Ben senin savaş yaptığınla savaş, barış yaptığınla da barış yaparım"
Şeyh Müfid r.a, "Emali", sayfa 213, hadis 4[/li]
hadisin senedinde yer alan tüm raviler sika (güvenilir) ve taifemizin büyük fazilet sahibi alimleridir, hadisin isnadı da muttasıldır. Şeyh Şahrudi r.a bu hadis hakkında diyor ki:
- [li]فقد روى المفيد في الصحيح
Müfid sahih olarak rivayet etmiştir.
Şeyh Şahrudi r.a, "Müstedrekat ilmur ricalil hadis", 4/129[/li]
2. sünni kaynaklarında: Tirmizi, ibni Mace ve Hakim başta olmak üzere bir çok sünni muhaddis bu hadisi kendi kitaplarında sahabe Zeyd b. Erkam’dan rivayet etmiştirler.
[img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/01/harb-limen-harabahu-tirmizi.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/01/harb-limen-harabahu-tirmizi1.jpg[/img]
resimde gördüğünüz sünni muhaddis, kutubu sitte imamlarından Tirmizi’nin "Sünen" adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
- [li]حدثنا سليمان بن عبد الجبار البغدادي حدثنا علي بن قادم حدثنا أسباط بن نصر الهمداني عن السدي عن صبيح مولى أم سلمة عن زيد بن أرقم أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال لعلي وفاطمة والحسن والحسين أنا حرب لمن حاربتم وسلم لمن سالمتم
bana Süleyman b. Abdulcebbar el-Bağdadi anlattı, dedi ki: bana Ali b. Kadim anlattı, dedi ki: Esbat b. Nasr bana Süddi’den, o Subeyh’ten, o da Zeyd b. Erkam’dan anlattı, dedi ki: Rasulullah s.a.a, Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin’e dedi ki: "Ben sizin savaştığınız kimselerle savaşır barıştığınız kimselerle de barışırım"
Tirmizi, "Sünen", 6/174, Menakıb kitabı, hadis 3870[/li]
bu hadisi bir başka sünni muhaddis olan ibni Ebi Şeybe "Musannaf", 6/378, hadis 32181’de; ibni Mace "Sünen", Mukaddime kitabı, hadis 145’de; ibni Hibban "es-Sahih", 15/433-434’de; Hakim "Müstedrek", 3/149’da rivayet etmiştir.
hadisin tüm ravileri sünni rical ilmine göre sika (güvenilir) kişilerdir. ibni Hibban bu hadisi "es-Sahih" kitabına almıştır ki, bu ibni Hibban’ın hadisin sıhhatine hükm ettiğini belgelemektedir.