Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

"HAKKI TANI Kİ İNSANLARI TANIYASIN, İNSANLARI TANIYIP HAKKI TANIYAMAZSIN"

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

"HAKKI TANI Kİ İNSANLARI TANIYASIN, İNSANLARI TANIYIP HAKKI TANIYAMAZSIN"

Bir kardeşimiz bu hadisin kaynağını sordu. ben de Hadis ansiklopedisinden 30.000 hadiste aratma yaptım karşıma şu hadisler çıktı..

1-
    4126. İmam Ali (a.s), yanına gelerek, “Acaba benim Cemel ashabını sapık bildiğimi mi sanıyorsun?”diyen Haris b. Hevt’e şöyle buyurmuştur:
    “Ey Haris! Sen aşağına bakmış, yukarına bakmamışsın. Bu yüzden de şaşkınlık içinde bocalıyorsun, sen hakkı tanımamışsın
    ki ehlini tanıyasın, batılı tanımamışsın ki batıla meyledenleri tanıyasın.”
    [973]
    4127. İmam Ali (a.s), “Bana göre Talha, Zübeyr ve Aişe hak üzere delil getiriyorlardı.”diyen Haris’e şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz hak ve
    batıl insanlarla tanınmaz, hakkı ona uyanın uymasıyla ve batılı da ondan sakınan sakınmasıyla tanı.”
    [974]
    4128. Emali el-Müfid’in naklinde ise şöyle yer almıştır: “Haris, Ali’ye (a.s) şöyle dedi: “Annem babam sana feda olsun, keşke
    kalplerimizden pası giderseydin ve bizleri bu konuda işlerimizde basiret sahibi kılsaydın.”İmam Ali (a.s), “Yeter, şüphesiz
    sen şüpheye düşmüş birisin, şüphesiz Allah’ın dini insanlarla tanınmaz; aksine hak nişanesiyle tanınır. Hakkı tanı ki ehlini de
    tanıyasın.”
    [975]
    4129. İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz hak şahsiyetlerle tanınmaz. Hakkı tanı ki ehlini tanıyasın.”
    [976]
    bak. ed-Din, 1318. Bölüm
    el-Hayr, 1172. Bölüm [973]
    Nehc’ul-Belağa, 262. hikmet
    [974]
    Emali et-Tusi, 134/216
    [975]
    Emali el-Mufid, 5/3
    [976]
    Mecme’ul-Beyan, 1/211; Ravzat’ul-Vaizin, 39 ve onda hak şahıslarla...şeklindedir.
    2-
    262- Haris b. Huvt İmam (a.s)'ın yanına gelerek; "Benim Cemel ashabını sapık
    olarak bildiğimi mi zannediyorsun?" dediğinde İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Ey Haris, sen kendi altına baktın, üstüne değil. Bu yüzden de şaşırıp kaldın. Sen hakkı tanımamışsın ki ehlini tanıyasın; batılı tanımamışsın ki ona yöneleni tanıyasın!" Haris; "O halde ben Said b. Malik ve Abdullah b. Ömer'le birlikte savaştan el çekiyoruz” dediğinde de şöyle buyurdu: "Şüphesiz Said ve Abdullah b. Ömer hakka yardım etmeyip batılı da terk etmediler." Nehcül Belağa

3-
    8- “Allah’ın dini kişilerle tanınmaz; hakkın
    nişaneleriyle tanınır. Öyleyse hakkı tanı, hakka uyanları
    tanırsın.”
    8- Bihar’ul- Envar, c. 68, s. 120.
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X