Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Niçin Hürr B. Yezid-i Riyahi Diğer Şehitlerden Uzak Bir Yere Defnedildi?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Niçin Hürr B. Yezid-i Riyahi Diğer Şehitlerden Uzak Bir Yere Defnedildi?

Ömer b Sa’d güçlerini Kerbela’dan geri çektikten sonra o bölgede yaşayan Beni Esed Kabilesinden bir grup Kerbela şehitlerini defnetmeye başladılar. İmam Hüseyin’i bugün ziyaret ettiğimiz mekâna defnettiler. Ali Ekber’i İmam Hüseyin’in (a.s) ayakucuna defnettiler. Diğer şehitleri büyük bir mezar kazarak oraya defnettiler. Hz Ebulfazl Abbas’ı (a.s) şehit edildiği yere defnettiler. Beni Esed Kabilesi Habib b. Mezahir’i İmam Hüseyin’in (a.s) başucunda bir yere defnettiler. Böylece Habib’i diğer şehitlerin defnedildiği büyük mezara defnetmediler. Çünkü Habib b. Mezahir Beni Esed Kabilesinden olduğu için ona son derece bir saygı duyuluyordu. Beni Temim Kabilesi de kendi kabilelerinden olan Hürr b. Yezid-i Riyahi’ye özel bir saygıları olduğu için onu diğer şehitlerle beraber büyük mezara defnetmediler ve o zatın mübarek naşını alarak bugün ziyaret edilen mekâna defnettiler. Beni Temim Kabilesi Hürr’ün mübarek kafasının bedeninden ayrılmasına müsaade etmeyerek bu işe engel oldular. Ne yazık ki diğer şehitlerin mübarek başları acımasızca bedenlerinden ayrılmıştı. (el-Mecalisul Huseyniyye, Seyyid Muhsin Amili, s.11, 73. meclis)
    Bu şunu gösteriyor ki bu iki fedakâr şehidin pak naaşları kendi kabileleri tarafından defnedilmiştir.
    Kimilerine göre de Hürr’ün İmam Hüseyin’in (a.s) mübarek türbesinden uzak bir mekâna defnedilmesinin asıl nedeni Hürr’ün sahip olduğu manevi makam ve kerametlerden kaynaklanmaktadır. Allah, Hürr’ün özel bir türbesinin ve makamının olmasını irade etmiş ve böylece mezarının Allah dostları tarafından müstakil olarak ziyaret edilmesini istemiştir. (el-Hurr b. Yezidi’r-Riyahi, Ali Muhammed Ali Dâhil, s.41, Beyrut-Lübnan)
    Buna göre Hürr’ün ayrı bir türbesinin olması ilahi bir iradedir. Hakikate yakın olan görüşte budur. Çünkü Kerbela şehitlerinin arasında özel konum ve makam sahibi olan tek şehit Hürr’dü. Hürr, emir komutasında bin süvarisiyle İmam Hüseyin’e (a.s) karşı savaşa gelen bir komutandı. (Tarihi Taberi, c.4, s.302, 8 ciltlik) Bu komutan emrinde böylesine büyük bir güç olmasına rağmen birden kendisine gelerek iç dünyasında büyük bir inkılâp gerçekleştirdi. Sonra yaptığı hatasının ne kadar büyük olduğunu anladı ve İmam Hüseyin’in (a.s) huzuruna gelerek tövbe etti ve nefesinin son anına kadar çarpıştı. Sonunda da şehit olarak adını tarihin en sevgili ve en yüce şehitleri arasına yazdırdı. (Biharul Envar, c.45, s.10-14)
    Kerbela şehitlerinden hangisi böyleydi? Dolayısıyla Hürr’ün özel olarak ziyaret edilmesi ona yakışır bir davranıştır. Şu söz gönüllere işlenmelidir ki insan hangi makamda olursa olsun Allah yoluna dönebilir.
    Netice olarak Hürr’ün mezarının diğer şehitlerden ayrı olmasının iki nedeni vardır:
    1-Kendi kabilesinin çabasıyla ayrı defnedilmiştir
    2-İlahi bir lütuf ve İlahi irade

YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X