Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kardeşini Affeder misin?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kardeşini Affeder misin?

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

“Onların arkasından gelenler şöyle derler: Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin!” (Haşr, 10)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Allah’a karşı takva sahibi olun ve aranızı ıslaha çalışın. Allah Teâlâ müslümanların arasını ıslah ediyor.” (Hâkim, IV, 620)

Enes bin Mâlik (ra), Allah Rasûlü (sav)’in bizleri affa teşvik eden bir hadis-i şeriflerini şöyle nakleder:

Rasûlullah (sav) aramızda oturuyordu, azı dişleri görününceye kadar güldüğünü gördük.

Hz. Ömer:

“-Anam babam sana feda olsun ey Allah’ın Rasûlü! Sizi böyle güldüren nedir,” diye sordu.

Efendimiz şunları anlattı:

“-Ümmetimden iki kişi Yüce Rabbimiz’in huzurunda diz çöktüler.

İçlerinden biri:

-Ey Rabbim, benim hakkımı kardeşimden al, dedi.

Allah Teâlâ:

-Hakkını kardeşinden nasıl alayım, zira onun hiçbir hasenâtı kalmamıştır, buyurdu.

O:

-O zaman günahlarımın bir kısmını ona yükle, dedi.”

Bu sırada Allah Rasûlü ağladı, gözlerinden yaşlar dökülmeye başladı ve şöyle buyurdu:

“-Kıyamet günü öyle büyük bir gündür ki, o günde insanlar günahlarının başkalarına yüklenmesine son derece ihtiyaç duyarlar.”

Sonra şöyle devam etti:

“Allah Teâlâ hakkını talep eden kişiye:

-Gözlerini kaldır ve cennetlere bak, buyurdu.

Adam başını kaldırdı ve:

-Yâ Rabbi, altından yapılmış şehirler, altından yapılmış ve incilerle süslenmiş saraylar görüyorum. Bunlar hangi peygamber, hangi sıddîk veya hangi şehîd için hazırlandı? dedi.

Cenâb-ı Hak:

-(İstersen) sen buna mâlik olabilirsin, buyurdu.

Adam:

-Ne ile? deyince,

Allah Teâlâ:

-Kardeşini affetmek suretiyle, buyurdu.

Adam:

-Ey Rabbim, kardeşimi affettim, dedi.

Bunun üzerine Allah Teâlâ:

-Kardeşinin elinden tut ve onu cennete götür, buyurdu.”

Bu hâdiseyi anlattıktan sonra Allah Rasûlü (sav):

“-Allah’a karşı takva sahibi olun ve aranızı ıslaha çalışın. (Gördüğünüz gibi) Allah Teâlâ müslümanların arasını ıslah ediyor.” buyurdu. (Hâkim, IV, 620)

YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X